EL CASTELL DE MUR

 LA CISTERNA

Per a la cisterna es molt important que l’ablasteciment minim de l’aigua es pugui fer amb cisternes o aljubs. Tambe dins del recinte (de les muralles del Castell) o al costat de les muralles del Castell, poden habeure rius, pous, o fins i tot una font pero sempre te que estar aprop del Castell. Perque si alguna vegada necesiten aigua en un setge, poden agafar aigua de les cisternes per fer lo que sigui.


ELS MOLINS MANUALS

Es feia servir per moldre gra des dels temps prehistòrics i estava format per dues pedres.





Aquesta part del molí era la que quedava fixa i al damunt girava la peça que heu vist més amunt.



Al segle XI ja no s'utilitzaven normalment perquè ja existien molins més grans que podien anar amb la força dels animals, del vent, i sobretot de l’aigua. Sempre es necessitava com a mínim 2 o 3 molins manuals DINS del castell. Això es perquè en un cas de setge, i no tenen mes recursos ja molits poden fer mes amb els recursos que tinguin dins del castell. Un senyor que es deia Marquilles en el segle XV, va recomanar a la gent/ reis del castell, que en cas de setge també hi hagués al castell un molí amb eixos que molgués molt cereal amb la força de pocs homes.



EL PA


En aquella empoca el blat era molt poc comu veuralo en el pa. Normal ment ara es molt fácil compra pa, tu et vas a pa cafetería d’abaix i ho compres. Pero habants no hera tan fácil conseguirlo. Abants la gent pobra, no podía menjar pa com nosaltras ho coneiem si no que menjaven pa fet de cereals, ordi, sègol, mill i llegums. ·La gent de aquella época que era mes rica en diners, menjava pa de bat. Al segla XII aixo de menjar pa de blat era sinbol de una alimentacio de clase dominant, l'aristocràcia i el clergat.



Tambe en tenien en aquella época un plan B!! El plan B era que si en tenien males collites, guerres, o problemas grossos, feien el pa de lleguminoses, faves i cigrons, i fins i tot fruits del bosc, aglans i castanyes! Increíble per esta en aquella época. Tambe de aquestos grans es feien farinetes. Tambe un homa en el segla XV, va proposar que tots els Castells, han de guardar vitualles que en dirun molt de temps. Exemples mil, atmelles o aglans.


EL FORN

En un Castell sempre hi había que tenir els utelsilis per preparar el pa o uns altres aliments, i com no en tenia que tindre un forn que estigui en unes bones condicons. Te que estar si o si en bones condicions perque aquest forn ho feien servi casi tots en el Castell. Tambe els pagesos pagaven per usarlo amb pa cuit, pans grans, dits fogasses i coques.


DIPÒSIT D’AIGUA

Tenir aigua als castells, era molt important perque la utilitzaben per fer diferentes coses com per exemple: rentar els plats, la roba, etc. Els dipòsits estaven situats baixant de la cisterna, prop del forn, que es podia omplir amb aigua de la pròpia cisterna. 

Video de diposit d’aigua _ https://youtu.be/FadsKaYE9CU


MOLINS HIDRÀULICS

Els Molins hidràulics, era un mecanisme  fet de fusta molt resistent, com per exemple el roure. El procediment que feia el moli hidràulic, era, primer l’aigua del riu passa per el moli, el moli gira l’aigua i el procediment del riu continua també l’aigua del riu la aprofitaven per regar els Horts.



LA PASTERA

Per fer el pa, la massa és feta a base de farina, aigua, llevat, i es cou al forn.

El pa que menjaven els senyors havia de ser de qualitat.  La farina havia de ser ben fina, per la qual es passava per un sedàs

Es feia la massa i es pastava dins de la pastera. La.  Un cop ben pastada la massa es cobria amb un drap perquè fermentés i després se'n feien els pans i es posaven a coure al forn amb unes pales llargues de fusta


Comentaris

  1. veig això però no trobo el treball que havies de fer amb audio o croma. Tampoc trobo el treball de la sortida. Uff masses coses sense fer

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada