TALLER DE METEOROLOGÍA

1er Experiment: Per aquest experiment vam necessitar un got, una espelma i un plat. Primer haviem que tenir el plat amb una mica d'aigua. Després posar una espelma encesa damunt, finalment posar un got boc-abaix damunt de la espelma. Gracies aquest experiment l'aigua pujava i l'espelma s'apagava. Aqui teniu un video que explica com fer-ho:



2n Experiment: En el segon esperiment, necessitavem una ampolla de vidre de Coca Cola i una papereta. El Cesc ens va fer bufar la papereta perquè entri a la ampolla. Físicament aixó es imposible perquè hi havia aire a dintre de la ampolla que ocupava tot lèspai. Si voliem que la la papeteta entresi, no hi tindria que haver aire.
Resultado de imagen de botella de cocacola sin pubilzidadResultado de imagen de papel arrgado bola




3r Experiment: En tercer Experiment  també vam necesitar una ampolla de vidre de Coca Cola, un embut i una mica de plastilina. Amb la plastilina envoltem la ampolla de vidre per el forat on es beu, després es posem el embut i per últim intentem posar aigua al embut. L'aigua no entrara perquè no deixa sortir al aire i l'aigua es queda flotant. Després agafem una mica de plastilina que habiem posat. De sobte surt l'aire i entra l'aigua.





4t Experiment: En el quart experiment, vam necessitar una ampolla de plàstic aproximadament de 1litre i un globus. Primer teniem que posar el globus dins de l'ampolla i bufar per dins, i el globus es unflava, El glovus tenia un forat per on surt el aire, pero el Cesc si ho tapava no sortia. Deixo una foto del experiment.



Experiments sobre l'atmosfera:

Albedo: En aquest experiment, vam necessitar una lupa, globus de color blanc i negre i ajuda del sol. Primer vam agafar el globus de color blanc, el vam agafar amb la mà, i amb l'altre la lupa. Després vam esperar perque el raig del sol es concentrés més però no va passar res, després vam agafar el globus negre i vam fer lo mateix que amb el globus blanc, vam esperar i poc temps després el globus negre va petar. Això passa perquè l'albedo, es la capacitat de no atreure la calor, el globus negre te poc d'albedo per això li costa poc explotar, però el globus blanc té molt albedo per això no peta. També, vaig aprendre que això, no només passava amb els globus, si no que els colors foscos els acostumàvem a posar en hivern i els clars, en estiu, així no tindrem ni tant de calor ni tant de fred en cada estació corresponent.


Resultado de imagen de asi peta un globo negro gracias a una lupa Resultado de imagen de asi peta un globo negro gracias a una lupa



Arc de Sant Martí Aquest experiment, va ser molt simple. Primer, vam necessitar un disc i una fulla de paper, vam intentar posar el disc de la posició correcte damunt el full. Amb això aconsequiem un petit sant Martí gràcies al disc. En la meva opinió, això ho aconseguim gràcies als colors del disc.

Resultado de imagen de disco dvd


Perquè el cel es blau? 
Per aquest experiment, el Cesc ens va dir que ho fesim a casa per així tenir tots els materials. Primer vaig necessitar un got amb aigua, una cullera, una mica de llet i un móvil o llanterna. Primer el que vaig fer, va ser posar una mica de llet al got gràcies a la cullera, desprès remenar i amb la llanterna mirar d'un costat. Aquesta barreja que vaig fer, es va posar de color blau fluix. També recordo que el Cesc ens va explicar que entre tots els colors, el blau era el que mes es desviava, per això agafava aquest color.










Perquè als pols fa més fred?  Per aquest experiment, vam necessitar un globus i una llenterna. Quan el Cesc va agafar la llenterna i la va possar a la part d'adalt, la llum estava menys concentrada perque com el globus es rodó, aixo fa que la llum es desviï i no es concentri menys.
 Resultado de imagen de globoResultado de imagen de linterna


L'ou a l'ampolla: Per aquest experiment, primer vam necessitar un envàs una mica gran de vidre, alcohol, cotó, un encenedor. Primer, posem una mica de alcohol damunt del cotó i amb ajuda el encenedor, possem foc al coto i ràpidament tirem el cotó dintre de l'ampolla, per últim posem l'ou damunt de l'ampolla i poc a poc l'ou va tirant cap a dins fins que al final l'ou exploto. Aquí poso una foto del proces que fa l'ou.





La força de la pressió: Per aquest experiment, vam necesitar un got amb aigua i un troç de paper. primer, posem el paper al damunt del got i desprès donem la volta al got, i...No es cau l'aigua!!! L'aigua no cau perquè  te diferent pressió que el aire, el paper no es pot caure fins que tingui la mateixa pressio que l'aire.

Resultado de imagen de agua no se cae de un vaso presion atmosferica


La pressió actua en totes direccions: Per aquest experiment, vam necessitar dues llaunes de metall i una palleta. Primer el que havíem de fer, era colocar les llaunes damunt de totes les palletes una mica separates per després així bufar, bufem entre les dues llaunes i el que passava, es que les llaunes es xocaven entre elles i produïen un soroll. Vaig intentar posar una foto per fer un exemple de com era l'experiment peró no vaig trobar ne cap.


Vent giratori: Per fer aquest experiment, primer el Cesc va portar una pilota de tennis amb un pal de ferro en mig. Jo vaig veure que quan  la pilota girava com gira la Terra, el vent del hemisferi nord anava cap a un costat, i el del sud cap l'altre. També el Cesc ens va explicar diferents tipus de noms de vents, per exemple: El del nord era Tramuntana, el sud Migjorn, el de l'est era Llevant i el de l'oest Ponent.



La ampolla: Per aquest experiment, el Cesc ens va explicar a classe un experiment, que es el que ara explicaré: Primer, necessitem una ampolla sense aigua i desres li fem un furat a l'ampolla, fet això, amb una mica de cinta tapavem el furat i després deixàvem l'ampolla (sense aigua) al congelador durant mitja hora. Després trèiem la cinta que havíem posat a l'amolla i... va sortir una mica de aire congelat. Jo creia que era normal i senzill, però quan vaig arribar a classe, a molta gent no li havia sortit bé.







La maquina de fer vent: 🌫

Per aquest experiment, necessitàvem només un fil. El que teníem de fer era agafar el fil i primer posar-lo adalt de tot de la nevera i el que passava, era que el fil es movia cap a l'esquerra i si posàvem el fil en la part de abaix del congelador, el fil es movia cap a la dreta. A mi no em va sortir això, si no que quan jo posava el fil adalt no passava res, però quan el posava abaix, el fil es bellugava una mica.



Observatori meteorològic:

l'Adam i jo l'Awais vam fer la veleta. Que t'ajuda a determinar la direcció des d'on bufa el vent. Primer jo vaig anar a casa de l'Adam amb els materials per fer la veleta i després ens vam repartir la feina. Primer vam nessecitar un llapis, una goma, un alfiler, unes tisores,un got, un plat de paper, una palleta, pegament i paper. Primer jo, vaig posar en el plat totes les direccions del vent(N,S,E,W) després vam posar el alfiler en la palleta, vam ficar el alfiler amb la palleta en la goma. Per ultim vam ficar el llapis amb tot en el got de paper hi el vam colocar en plat abaix de tot i ja l'havíem fet. Aquí deixo una foto del nostre treball.





LA TEMPERATURA:


LA LLAUNA SALTARINA: Avui el Cesc ha posat una llauna damunt d'un plat amb aigua de la ampolla de la Júlia. No ens a explicat el que passarà, però jo crec que l'aigua pujarà. Però jo, em vaig equivocar perque el que va passar, es que  el aire es va escalfar dins de la llauna i la llauna es va llevar una mica per agafar més aire.



CAPSA MÀGICA: Ara el Cesc té una capsa i dos espelma. Ha possat la capsa damunt de la vela i ens ha ha dit que, creieu que passarà. Jo crec que el que passarà es que la espelma d'avaix s'apagarà i... el que va passar, es que estava equivocat la espelma de dins la volia per escalfar l'aire i la de fora per comprovar les corrents, el forat de abaix el foc de l'espelma s'anava cap a dins de la capsa i el de a dalt cap fora perquè l'aire calent pesa menys.

LA HUMITAT: 


LA LLAUNA QUE SUA: Per aquest experiment, primer el Cesc tenia un paquet de gel i un martell, tots els companys de classe el van començar a trencar i jo na sabia que estava passant. Després tot el gel que havíem trencat el va posar en una llauna de Coca-Cola i esperem per que es desglaci per després, posar una mica de sal, mes tard el Cesc ens va fer tocar la llauna i estava molt mullada. Això passava perquè la sal i l'aigua es condensaven fent que l'aire que havia en la classe es converteixi en aigua. Gràcies a la humitat.

Resultado de imagen de latas con hielo cocacola con


LA PINYA: Per aquest experiment, principalment necesitem una pinya de pi i un recipient amb aigua. El Cesc ens va dir: que creieu que passara i quasi ningú ho sabia. Jo creia que es tancarià pera vaig dubtar i vaig dir el contrari. El Cesc va dir que la pinya es tancaria i un dia despres quan mirem la pinya està tancada. Això passa perque la pinya absorbeix una mica d'aigua i el pinyol de dins al entrar en contacta amb la humitat fa que la pinya es tanqui.

Resultado de imagen de piña de pino en agua

ELS NÚVOLS:

El núvol dins de l'ampolla: Per aquest experiment, el Cesc va neccesitar un ampolla, aigua, alcohol i un inflador. Després, vam posar una mica d'aigua a la ampolla i alcohol, era important que el tap de l'ampolla tingues un petit forat. Primer unflem l'ampolla amb el inflador i al cap d'una estona trèiem el tap però surt volant i s'escolta com una explosió. Després, mirem la ampolla hi ha dins, hi ha un núvol. Aquest experiment, em va donar molta gràcia perque el tap sortia volant i en moltes ocasions, quasi tots els companys de classe cridaven o passava alguna cosa. Això passa perquè l'alcohol al estar a tanta pressió, entra en contacte amb l'aire fred i es condensa passa rapidament d'un estat gaseos a un estat mig-liquid com els núvols que són aigua condensada. Aqui os deixo una fot d'un exemple de l'experiment:
Resultado de imagen de nube dentro de una botella






















Comentaris

  1. ara si que la feina està feta, és així com has de fer les coses

    ResponElimina
  2. costa entendre algunes de les explicacions que fas, t'emboliques una mica, però almenys ho intentes

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada